dimecres, 14 d’octubre del 2009

Catalanofòbia

Mireu-lo als ulls i digueu-me que no és odiable.

Em sembla que tots plegats som prou grandets com per assumir que els catalans caiem malament a bona part d'Espanya. I quan parlo d'assumir em refereixo a no vituperar els crítics ni buscar excuses de merda perquè, com sovint em deia el meu pare, alguna cosa haurem fet.

No, de debò, ens tenen mania i no passa res. Us heu fixat que als concursos de la televisió, diguin-se Operación Triunfo o Pasapalabra, mai no surt cap concursant amb accent català? Un ocellet que treballa a una productora em va dir que això és així perquè està comprovat que aquesta determinada manera de parlar rebaixa el share. Catalans sí, però que no es noti. Els de Gran Hermano, sempre tensant els límits de resistència de l'espectador, ho van testar a l'engròs amb en Germán i no va durar a la casa ni una setmana. O sigui, que davant el so característic d'un castellà acatalanat la gent canvia de canal. I ho fa de manera instintiva, perquè quan t'estàs gratant l'escrot escarxofat al sofà de casa teva no penses en boicots i collonades per l'estil. Un fet que contrasta sobre manera amb els resultats d'audiència d'un programa com El Diario de Patricia, on cada tarda es destrossa l'idioma de Cervantes sense cap pudor. Per tant, tampoc podem parlar d'un zel específic de l'espectador mitjà envers la salut de la llengua.

L'altre día, buscant a internet la totalitat d'unes declaracions especialment indignants del petaculs de l'Iceta sobre l'independentisme que havia escoltat parcialment a la ràdio, vaig anar a parar a aquesta web. Sincerament, algú que prefereixi berenar 'bolleria' industrial de la Codan, bullir espaguetis marca La Ardilla i refrescar-se amb un gelat Royne en comptes de fotre's un Donut, pasta fresca Buitoni i un Magnum només perquè aquests últims es fabriquen a Catalunya ha de tenir un bon motiu per odiar-nos. Dies després, als comentaris de Marca.com (font inesgotable de diversió) vaig llegir aquesta perla cultivada referint-se als catalans com a "rabinos con acento francés". La imatge poètica és tant demolidora que si aquest home ens veu així no em veig amb cor de retreure-li la seva catalanofòbia.

20 comentaris:

... ha dit...

Ah, la catalanofobia... de petit estiuejava a l'oest de la península, tocant a Portugal gairebé, allà on fan bon pernil i tal, i ja quan tenia 5 anyets havia d'escoltar el "polaco de mierda" provinent de gent que jo no sabia ni qui era, però evidentment ells sí que sabien d'on era jo. No calia pas que parlés català, simplement havia d'estar al carrer jugant amb un pal en un bassal. Coses que passen als pobles.

Maria ha dit...

Hi ha un tio amb accent català a la primera, Enric, no recordo el programa, un d'aquests que van a llocs. El noi té el mateix accent que en Germàn aquest, però amb menys, moltes menys, revolucions i va dient: Ehh Pilarrrrrrr. I el programa va fent. I encara n'hi ha un altre a Telecinco però no recordo com es diu el noi ni el programa, potser es diu Miquel, però se li està perdent l'accent a marxes forçades...

Dani ha dit...

El friki aquest de l'Enric fot més accent català parlant en castellà que quan parla català (bé, de fet no l'he sentit parlar en català). Però el desgraciat quan va anar a entrevistar a un paio d'un museu franquista, o algo per l'estil, parlava un castellà que semblava de fachadolid.

Anònim ha dit...

El pitjor és tenir l'enemic a casa: Presentadors i actors de tv3 que perden l'accent i les expressions pròpies "provincianes" per parlar catanyol, potser obligats i tot, per no perdre l'audiència d'aquesta "nostra" cadena, no fos cas que els "nouvinguts" i els que porten 40 anys a la nostra terra no entenguessin un accent gaire tancat i expressions que no siguin calcades a les castellanes.

Modgi ha dit...

"Recordar por último, que esta lista está incompleta, faltan numerosas marcas en ambas columnas." El català pot amagar-se en qualsevol racó, esteu alerta, boicotejadors! Els trajus d'en camps eren fets amb tela catalana?

Personalment, crec que els catalans que no suporten són els de l'estil joan tardà. els catalans amb pinta d'inofensius cauen bé. miri el buenfuente.

x ha dit...

Markutis ? la foto teva es nova , oi ?

Pare Bukkàkez ha dit...

Corroboro el què diu en Dani, però era un bar regentat per un facha afèrrim. Al fill de puta del reporter li va canviar l'accent molt ràpidament. Crec que se'n feren ressò a SLQH.

Canviant de tema: N'Iceta és downie de veritat?

Offtopic: S'està mossegant el llavi, sr. Markutis, a la nova foto de perfil? Era una autofoto? A un mirall d'un bany, potser?

x ha dit...

collons jaja ...acabo de llegir a :

És folla aquesta prensa -


El colmo del surrealismo llegó cuando el pentacampeón ( LAPORTA ) mezcló los vituperios( AL PRESIDENT DE LA JUNTA DE EXTREMADURA , pel seu article al marca ) con uno de los gritos de guerra del independentismo catalán: "¡Visca Catalunya Terra Lliure!".


jaja
Cada dia em cau més simpàtic aquest senyor....

Markutis ha dit...

No, Pare, és que sóc curt de pell i com estava cagant quan apreto la boca se m'obre l'ullera.

Josep ha dit...

Els que hem viatjat pels Països Castellans ja sabem el que és. Fem nosa, tenim un so desagradable i sembla que ens morim de ganes per fer-nos notar.

I pel que fa el GAV i el búnker barraqueta ens hem de felicitar per aquest prodigi de la cosmètica: porten 33 anys igual, no han envellit gens.

Valero Sanmartí ha dit...

Markutis, el felicito per poder entrar als fòrums del Marca i riure. No ho dic amb ironia, el felicito de veritat. Jo ho intento, però sempre m'acaba agafant una úlcera.

Però és que jo també em foto a cent amb els fòrums de l'Avui.

Markutis ha dit...

@Maria: Ja sé de qui em parla, ja. Però aquest home se'n fot de l'accent català. La prova és que aquell día del bar franquista no se li notava gens. El tema és la gent incapaç de pronunciar bé el castellà que, dit sigui de pas, ja vaig anunciar que és una cosa que me la posa molt dura si és una noia.

@iaia: Collons si costa sentir parlar bé el català als mitjans. Ara, em temo que ens costa a tots. Jo, que no parlo en castellà gairebé amb ningú al llarg del dia no me'n salvo de les castellanades.

@Josep: Segur que vostè coneix interioritats del GAV, un día ens podria deleitar amb un post sobre aquesta gent.

@Valero: depèn del día, però la veritat és que em sangra molt més l'úlcera amb els periodistes en general (no només del MARCA) que amb les amables contribucions gratuïtes de la gent.

Markutis ha dit...

Veieu que deia de les castellanades? Ara he escrit sangra en comptes de sagna.

Anònim ha dit...

Això de la catalanofòbia és un tema molt complex: qui no l'hi fotria un parell d'hòsties (o més) a l'Ángel Llacer? Jo miro de no trepitjar res més enllà de l'Ebre. El que sí que fot és quan has d'anar a l'estranger nord enllà i et trobes amb gent que t'identifiquen com a "español" i et parlen de: toros, flamenc, sangría...
Et deixen prou alienat com per ser inimputable penalment si els encens amb gasolina.

Josep ha dit...

Bernard Weiss, un tema a tractar.

Sergi ha dit...

Si no hi ha catalans a la televisió espanyola, és perquè estem per sobre d'aquestes coses no? Menció especial per Jordi González o la republicana Carmele.

Markutis ha dit...

@Josep: Molt gran això del Bernard Weiss. No coneixia la història.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Jo com l'Albert de petit estiuejava a Fachadoliz i ja em deien "Eh, polaco!". Jo sempre els responia: "Eh, nazi!". Això va durar fins el dia en que els meus pares ja no em van poder obligar a anar amb ells de vacances.

Ara és a la meva mare, que és d'allà, a la que le retreuen la seva condició de catalana. A la meva mare, que no ha parlat català en sa vida!!!

Estan bojos aquests espanyols!!!

Anònim ha dit...

Doncs mira aquesta notícia:
http://comunicacio.e-noticies.cat/sarda-critica-la-crosta-catalaneta-de-tv3-33932.html
I ho diu un que ha mal copiat del Miquel Calçada (la diferència és brutal, i les audiències parlen)un programa d'aquesta cadena. Què pénós!

Markutis ha dit...

Albert B. i R.: No li ho tingui en compte. Segur que el dia que va fer aquestes declaracions els seus esclaus no li havien portat prou recent nascuts per esmorzar i estava de mala lluna.