dijous, 18 de març del 2010

Esport català

Catalunya té una tradició poliesportiva notable. Des que a finals del S. XIX i principis del XX es va implantar la cultura de l'esport tal i com la coneixem avui en dia, associada al lleure i l'entreteniment, Catalunya ha sigut pionera en tota classe d'esports. Ja sigui per la proximitat amb França, veritable potència poliesportiva i pàtria de l'olimpisme modern, o pel caràcter integrador i fenici del poble català també n'ha sigut la porta d'entrada de la resta de la península.

Com es posa la gent per quatre nens morts en un poliesportiu subjectat amb grapes...

Ja m'he queixat anteriorment de la progressiva pèrdua d'espais públics i gratuïts on practicar l'esport al nostre país. Discursos propagandístics a banda, el foment de l'esport a Catalunya s'està deixant en mans dels clubs i les entitats privades (fundacions, patrocinadors, etc.) i aleshores passa el que passa. "Fets, no paraules" que diria el nostre amic.

- El C.B. Girona (Akasvayu Girona en la seva última denominació) desapareix definitivament el 2008 després de 20 anys a l'el.lit del bàsquet espanyol per un deute inferior als 7 milions d'euros (el doble del que costen unes obres a Can Millet). Ni la Diputació ni l'Ajuntament de Girona fan absolutament res per evitar-ho tot i tractar-se del club més representatiu de la regió. Les mateixes institucions que abandonen el Girona F.C. a la seva sort un cop puja a Segona A i fins i tot es fan de pregar a l'hora de substituir una gespa lamentable del camp municipal que és Montilivi.

- Al Grup III de la Segona B de futbol, tradicionalment el grup català, els equips catalans ja són minoria (9 de 20). Si aquest any en baixen tres més, i és molt provable, hi haurà una escabetxina per temes de coeficient territorial. La gravetat de l'assumpte augmenta si tenim en compte que històrics com el Sabadell, el Lleida, la Gramenet o el Terrassa (també a punt de desaparèixer, per cert) lluiten amb un pressupost clarament inferior al de megalòpolis com Benidorm, Mahó, Oriola, Dènia o Alcoi. De que L'Hospitalet, segon municipi més poblat de Catalunya, estigui a tercera ja ni en parlem.

- Barça i B.M. Granollers, fundadors de la lliga espanyola d'handbol i els dos clubs amb més títols en els seus 50 anys d'història perden completament l'hegemonia de l'ASOBAL fa 5 anys. Qui els hi pren el relleu és el BM Ciudad Real, creat l'any 1981, que no puja a Divisió d'Honor fins al 1992, nineta dels ulls de Castilla - La Mancha des del 2001 i que és l'exemple vivent de com les subvencions públiques en vena poden transformar un club.

- El Manresa ha de fer equilibris cada any per mantenir-se a l'ACB buscant patrocinadors com un desesperat i venent a tots els seus bons jugadors perquè les administracions ja van dir que amb ells no comptin, mentre competeix per no baixar amb equips ultrasubvencionats de Múrcia, Alacant, Granada o Bilbao.

- El líder de l'OK Lliga és el Liceo gallec, que aquest estiu ha fitxat a cop de talonari, en una lliga on 12 dels 16 equips són catalans.

- El Club de Campo, la Complutense i el Pozuelo ja miren de tú a tú a l'Atlètic Terrassa i el Club Egara de la lliga d'hoquei herba.

- La Volta a Catalunya, que és la tercera cursa ciclista per etapes més antiga del món després del Tour i el Giro, i que té en el seu palmarès guanyadors de la talla de Miquel Poblet, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Miguel Indurain o Claudio Chiappucci, s'està morint. La nul.la col.laboració dels ajuntaments està obligant a fer recorreguts de merda sense cap atractiu que no ajuden a promoure la participació del millors corredors i com a conseqüència les televisions i els patrocinadors en fugen. D'això n'està encantada la Vuelta a Castilla y León, que se celebra per les mateixes dates i serà retransmesa en directe perquè hi corre en Contador. Ja van desaparèixer altres proves de prestigi com la Setmana Catalana el 2005 i l'Escalada a Montjuïc el 2007, fruit de la desídia. Això sí, perdem el cul i paguem el que sigui perquè el Tour ens posi el país potes enlaire.

- El Conde de Godó es disputa des de l'any 1953 i ha sigut durant molts anys el torneig de tennis més important de l'Estat espanyol, mantenint-se amb bona salut econòmica i amb l'eterna aspiració de convertir-se finalment en una de les competicions de segon nivell només per darrera de Grand Slams com Roland Garros, Wimbledon i els Open d'Austràlia i els EUA. A Madrid ténen un torneig des del 2002 i en només 5 anys han aconseguit la categoria de Masters que garantitza la presència dels millors tennistes del circuit.

Són només alguns exemples dels molts que podria posar. Mentre nosaltres anem fent el babau la resta d'Espanya ens menja el terreny a marxes forçades a base de subvenció pura i dura. El discurs oficialista dels nostres polítics és que els diners públics estan per a coses més importants i urgents, com els serveis socials. I si tot això servís almenys per tenir una qualitat de vida superior a la dels nostres veïns encara tindria una justificació. Però entretant deixem morir el nostre esport continuem patint una xarxa ferroviària de fireta, una xarxa elèctrica del segle passat, autopistes farcides de peatjes, barracons a les escoles i una sanitat pública massificada i curta de personal. AQUESTA és la Catalunya social(ista) que hem tingut els darrers 7 anys.

"Quan dius que comienza el propper festival de Can Zam? Aquésta sí és la Catalunja que val la péna subvèncionar! Sobrétot perqué em voten sémpre"
I aquí mentres guanyi el Barça i ens poguem anar fent la foto tot va de puta mare, oi Pepe?

20 comentaris:

L'illa dels monstres ha dit...

10/10 + retweet

Anònim ha dit...

I esperi's, que ara el Girona de fútbol està embargat, i per tant, condemnat a patir el mateix destí que el Figueres o que l'Akasvayu mateix. És clar que això ja li va bé als que manen, que són ben capaços de gastar-se una milionada per fer passar quatre bicicletes un sol dia per la ciutat mentres tenen el camp de futbol que fa pena i ple de rocs enlloc de cadires.

Mixkin ha dit...

Santa Paraula i xapó!

Mentrestant ens dediquem a gestionar competències sunfinançades com policia, presons i altres... si no hi ha cuartos no volem competències!

Remitjó ha dit...

Bon treball.

El Barça surt gratis i dóna molta publicitat, però no ho és tot.

Dr. Muerte ha dit...

Jo només espero que el Terrassa no desapareixi. Que s'enfonsi a vuitena comarcal sí, però que desapareixi no, collons!

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Doncs no serà per que la gent aquí no practica esport. Porto un parell de dies provant de llogar una pista de bàsquet a Barcelona i m´ha estat del tot imposible. Tot està plé!

Antamack ha dit...

Lo de la UE Santboiana t'ho has tret de la màniga "xato". A més si hi ha algún club a Catalunya q pilli subvencions del seu ajuntament, és la Santboiana.

Per la resta de coses, m'encanta el blog i l'odisfera xD

Markutis ha dit...

@Antamack: Cony! Ho he mirat a la web de la federació espanyola i tens raó. Juraria que ho vaig llegir fa un parell de dies però ara no sé on. En tot cas, ho rectifico.

Anònim ha dit...

Decebedor panorama el que ens mostres de l'esport català. Sense anar més lluny, l'equip de futbol del barri (històric, amb més de 100 anys d'història) va estar a prop de jugar la fase d'ascens a 2a B farà no tants anys i en un no res va petar a la Primera Territorial. Encara recordo un partit amb el Barça C.

Dr. Trumbo ha dit...

I atenció que aviat començarà el decliu dels esports de motor. En el món del motociclisme, hem estat durant molts anys els punters. Quan el Jarama va deixar d'usar-se per desfasat, tot estava entre Jerez i Montmeló. Aviat s'hi va sumar Xest i va aprofitar-se per crear nous talents valencians (que ja en tenien abans, és cert com en Aspar o el Ricardo Tormo que dona nom al circuit valencià, però no són tants com ara). Preparin-se que hi ha nova data del campionat de MotoGP a ... Aragó! No sé què passa, però sempre hi ha calers a Mañolandia per crear patums descomunals.

Per no parlar de com han insistit a Valencia per entrar en el Camp de la Fórmula 1.

Sort n'hi ha que els organitazadors del campionat mundial de motociclisme és una empresa catalana. Però recordeu que determinats decrets de la Generalitat han fet molt de mal en el mon del trial i les proves Off-Road en general. Una sèrie de disciplines on tenim (no sé fins quan) alguns de les màximes figures mundials.

Pere Perellon ha dit...

Les celebritats esportives que es perdran per no poder pagat la quota al club. Això és una realitat. Don dinero pot amb tot i l'esport no és una excepció. Al final, lo més barato, anar a córrer pel carrer. Després, imposaran un impost per desgast de via pública.

Josep ha dit...

Per alguna gent només hi ha futbol, i només Barça.
I el dia que el Barça punxa, cau tot.

Una entrada molt bona, i molt necessària.

Modgi ha dit...

Sempre ens quedarà l'Alguersuari...Ah no, que és periquito! Si com a mínim les entitats privades se la juguessin per l'esport català another chicken would sing, però la Caixa està massa preocupada patrocinant a 'la arroja' per netejar la seva imatge a les espangnes. jo sempre dic una cosa, johan, el problema d'aquest país és que els rics que tenim 1. No es volen gastar els calers i 2. No són nacionalistes.

Txisky ha dit...

M'ha tocat el fil sensible esportiu i el meu cor arlequinat, que amb prou feines batega... jo que vaig viure el descens de primera a San Mamés i d'això en fa....
I a sobre ara surten culés de sota els bolets!.

Doctor J ha dit...

Molt bona la perspectiva. Clarament, en moltes coses, a les espanyes ens estan passant la mà per la cara (fins i tot regions que abans eren tercermundistes)i aquí van marejant la perdiu amb collonades i s'ho miren des de la poltrona. Si hem d'esperar que un tripartit li foti collons, anem llestos...

Dr. Trumbo ha dit...

Sr. Txisky, puc acceptar que anomeni esport el que es fa a la Nova Creu Alta, però difícilment ho etiquetaria com a futbol.

Alerta! ha dit...

La secretaria d'esport només es preocupa del tema seleccions. L'abandonament dels clubs i els esports és una mena de purga per si mai som independents i ens hem de manegar amb un pressupost ajustadet.

tito ha dit...

AMEN. Era un tio desinformat, i ara soc un tio informat. gran post.

RaT ha dit...

... hosti... jo hiverno i que em despertin el proper mil·leni...

El Cagón Justiciero ha dit...

Ep! Qui patrocina directament Can Zam?