divendres, 4 de desembre del 2009

Percepció i solidaritat

Sgeons l'etsdui d'una uivenrsitat agnlsea, no ipmotra l'odrre en el que les llteres etsan ersciets, l'úinc iporntamt és que la pmrirea i l'útlima lltera eitsguin ecsrites en la psioció cocrrtea. La rstea pot etsar ttaolemnt deosrdanet i ecarna pordas lleigr-ho sesne pobrlemes. Això psasa pqeurè llgeim cada prauala com un tot.

És el que té la percepció humana, capaç de completar o pervertir el significat de les coses per uns processos mentals que no acabarem mai de comprendre. Avui m'ha passat una cosa que ho exemplifica. Al llegir el titular d'un video a la web de tv3 el meu cervell ha fet una petita modificació que n'ha variat per complet el sentit. Un tripijoc perceptiu que, curiosament, a mida que llegia la frase m'ha fet pensar que era una de les més brillants que s'han pronunciat en molt de temps quan en realitat era la mateixa merda de sempre.

La frase era la següent. Les ONG ténen el rol polític d'exigir canvis socials al món. Però el que jo he interpretat en primera instància era que les ONG tenen el rol polític d'extingir canvis socials al món. I, hòstia, quanta raó!



Automàticament m'he interessat per l'autor de la tan profundament valenta sentència però de seguida m'he adonat que no pintava bé la cosa. La pronunciava l'Ignasi Carreras, professor d'ESADE i ex director general d'Intermón Oxfam. A partir d'aquí no m'ha costat gaire posar les lletres al seu lloc corresponent i tornar a la mediocre i decebedora realitat. Tot i així he fet l'esforç de començar a veure el video i m'hi he trobat els tòpics de sempre: hi ha ONG dolentes però la majoria són bones, fan una feina encomiable, s'ha de treballar sobre el terreny per produïr un impacte real, als pobres desgraciats se'ls ha d'ensenyar a utilitzar una canya en comptes de donar-los peix, etc.

Què bonic hagués sigut que per un cop algú digués de forma tan sintètica i lúcida el que jo fa temps que penso i necessitaria uns quants paràgrafs per expressar. Afortunadament, el meu subconscient ha fet la feina bruta i ara en tindré prou amb un de sol per fer-me entendre.

Les ONG tenen el rol polític d'extingir canvis socials al món. Mentre la mala consciència d'occident es dedica a posar pedaços als mals endèmics dels països subdesenvolupats els hi estem subministrant l'anestèsia necessària per evitar una revolució autèntica. Ara no em vé al cap el nom de cap ONG que estigués present a la França del segle XVIII quan el poble es va revoltar contra el règim feudal. El día que entenguem que els morts, la gana i l'injustícia són motors de canvi potser abandonarem aquesta actitud paternalista i salvapàtries que fins avui no ha servit de res. A menys que ens interessi tenir-los més preocupats de rebre ajuda humanitària que de fer-se valer.

18 comentaris:

Dr. Trumbo ha dit...

A veure si m'aclreixo el pensament. ONG = Organització No Governamental. I han de fer un rol polític? Alguna cosa falla.

I Common People, gloriosa.

Unknown ha dit...

Les ONG són més perverses que tot això. Jo, en la meva càndida adolescencia em vaig apuntar a una. Un mes. La meva idea era que el nostre ajut havia de passar inexorablement per dotar-los dels recursos necessaris per tal de fer-los pujar al nostre carro que, amb defectes i virtuts, és el que funciona i és el sistema que major nivell i benestar de vida aporta a la ciutadania.

El què em vaig trobar va ser un grup de gent dels que jo en dic «amb la revolució pendent» i amb un discurs absolutament pervers que podríem resumir en aquesta frase que vaig sentir força vegades:

«Tenim l’oportunitat de fer que aquests països no caiguin en els nostres errors i acabin dotant-se del nostre sistema capitalista que bla bla bla»

Uns autèntics fills de puta. Gent frustrada, revolucionaris de postal, salvapàtries i salvaconsciències, que amb gran complex de superioritat es creuen capaços de decidir el futur dels països menys desenvolupats que el nostre. Un futur que passa inevitablement perquè continuïn menjant merda a canvi de no ser «pervertits» pel nostre sistema capitalista.

Si algun dia s’acabessin les injustícies al món, molts membres d’ONG o es suïcidarien o pagarien mercenaris per tornar-les a crear.

Perquè per al solidari i el cooperant, el Tercer Món és el paper de vàter de la seva consciència.

Anònim ha dit...

L'últim paràgraf, immens! Aquests d'ESADE s'haurien de plantejar d'acomiadar al paio aquell i fer-lo professor a vostè.

CusCus ha dit...

Em jugo un pèsol que el paio aquest a ESADE és professor d'ètica empresarial i responsabilitat social corporativa. I així tothom content: ell amb un sou de cagar-se i creient influir en els líders del demà, ESADE semblant més "social"...

Té molta raó el seu últim paràgraf, senyor Markutis. Jo tampoc conec cap ONG que fos a la Xina quan va passar lo de Tiananmen (i sí que n'hi ha ara, i moltes organitzades pel Partit Comunista, que de beneit en té poc).

Molon labe ha dit...

Hi ha un escriptor que es diu Cipolla, sips, sips, Zi polla, que ho descriu brutalment, donar ciència i tecnologia als salvatges no els torna salvatges civilitzats, els torna salvatges eficients... i això és quelcom que ningú de cap ONG sembla que entengui...

Molon labe ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Agnès Setrill. ha dit...

Qui més se'ls gasta amb inutilitats, s'apunten a ser d'ONGs, l'ESADE, crec que pot ser una mica d'exemple. I aquestes és dediquen a demanar als altres...

L'important és que arribin on han d'arribar, diu la gent de bona fe!
(Això m'ha quedat molt SorSetrill, no cal que em contesti.)

x ha dit...

cuanta rabia contra les pobre ong

pero a veure ..al final per poc que fagin faran mes que qui no fa res ,no ??

aixo es com quant fa anys una marca de llets va dir

per cada x venudes , x al tercer mon

d acord , l estratagema es execrable perque igual guanys empresarials a vides humanesw bla bla

PERO

n enviava algun tetra brick al tercer mon que FINALMENT es el que compta

que els motius dels cooperants son un tant egoistes( cerca realitzacio personal , noves experiencies , etc etc )

si , si d acord i

¿hi ha persona que camini sobre la terra que no tingui motivacions egoistes??

¿qui es totalment despres ??

x ha dit...

parlant de coses importants m asembla recordar que els manel no t acababen de desagradar..m equivoco ??


...els escolto força....

Josep ha dit...

La meua cunyada està ficada en una Oenagé. Comprendrà vostè no faça jo cap comentari.

Sergi ha dit...

No té gaire a veure però em recorda aquell gag de padre de familia: "por cada peluche que compre salvaremos un gorila de montaña. Si no lo compra nos cargaremos a uno."

Anònim ha dit...

Bah, plagi del jaír...

Markutis ha dit...

@Anònim: Bravo! Ha fet vostè una aguda observació. Llàstima que tothom que llegeix i fins i tot qui l'escriu sàpiguen fa més d'un any que el bloc sencer és un spin off flagrant.

És més, jo no penjo res que no hagi sigut esmentat abans pel Sr. Brillant, o almenys sense la seva aprovació explícita.

Artés ha dit...

bah, la seua resposta és de la wikipèdia...

Markutis ha dit...

@Artés: És que tampoc acostumo a expressar cap opinió sense validar-la abans a la wikipedia. No voldria pas fer el ridícul.

Sap que té cognom de poble on, a part dels esquís, predomina l'indústria del porc? Casualitat?

Artés ha dit...

No gens, ja m'ha explicat mon pare la divertida història del seu affaire amb la porca catalana que em va engendrar.

No s'enfade, sóc lector asidu des de fa temps. El que passa és que estava avorrit i tenia ressaca.

Ha sigut un plaer. Bon pont.

Oriol ha dit...

Sabent que hi ha gent d'ESADE dirigint les ONGs, té vostè tota la raó del món amb l'últim paràgraf.

c.e.t.i.n.a. ha dit...

Que maco és ser solidari amb el e Tercer Món. Hi vas unes quantes setmanes i te'n tornes amb la conciència ben neta... Millor que anar a teràpia!