dimarts, 13 de gener del 2009

Trilogía de l'esnobisme: Elitista

Una bona trilogía de l'esnobisme no pot acabar mai sense una llista. Les llistes configuren la base ideològica de l'esnob, perquè són una tría absolutista i al mateix temps permeten definir-se a un mateix en base a les virtuts dels altres. Un esnob de pura raça dedicarà hores a confeccionar una llista dels seus gustos, analitzant totes les interpretacions que se'n puguin fer i tenint molta cura de que aquesta sigui suficientment elitista com per demostrar el seu ampli coneixement de la matèria, però alhora suficientment popular per generar interès i/o polèmica. Res fa gaudir més a un esnob que una conversa banal sobre gustos literaris, cinematogràfics o musicals. Si ningú li discuteix, ha fracassat.

A l'esnob que ara us parla li vé de gust fer un llistat sobre les millors veus femenines.

1. Eva Cassidy: Més rara que un gos verd. Un talent descomunal que mai va conèixer l'èxit comercial degut a la seva timidesa malaltissa i la seva inseguretat. No va enregistrar mai cançons pròpies, només feia versions. Va morir als 33 anys de càncer de pell després de tota una vida d'actuar en tuguris de mala mort i de rebutjar contractes discogràfics. L'any 2000, quatre després de la seva mort, un locutor de la BBC punxa cançons d'un recopilatori de versions d'Eva Cassidy i la gent al.lucina. El disc ho va petar a Anglaterra i els Estats Units, però ella no ho sabrà mai.



2. Lauryn Hill: Molts la coneixereu per ser la cantant de The Fugees o, Déu us castigarà, per la seva participació a Sister Act 2. La seva carrera en solitari consisteix en un únic disc d'estudi l'any 1998 (Misseducation of Lauryn Hill, absolutament acollonant) i un altre disc en directe quatre anys després on ja s'havia començat a grillar (al qual pertany la cançó que us deixo abaix... no us perdeu els tres minuts finals). L'èxit el porta fatal i poques coses se saben d'ella en aquest exili voluntari al que s'ha sotmès des d'aleshores. Algunes coses que sabem, però, és que va participar en un concert al Vaticà l'any 2003 on es va cagar en l'església catòlica i els capellans pederastes, o que ha tingut quatre criatures amb un fill del Bob Marley que continúa estant casat amb una altra dona i que suposadament li fot canya. S'especula amb el seu retorn des del 2004, però arrel de les últimes imatges que he vist d'ella sostinc la teoría de que està patint una progressiva mutació cap a María Jiménez.



3. Lídia Pujol: Va tenir un intent de comercialitat als seus inicis, quan tenía un duet amb Sílvia Comes. El problema és que les Ella Baila Sola ja existien i a sobre cantaven en castellà, així que es van menjar els mocs. Abandonada ja la seva idea de triunfar en el pop, si ho fem fem-ho bé i es va passar al folk. Al seu últim disc, enregistrat en directe, versiona cançons catalanes medievals de tradició oral amb temàtica femenina. Sonaría fatal si no sonés tan bé.

9 comentaris:

sr. Manel ha dit...

La foto de Lauryn Hill mutada cap a la Gremlin dona, la Maria Jimenez i la Carme de Mairena quedara al meu subconscient durant molt de temps. Hauria d'haver posat un avís, mala persona.

Valero Sanmartí ha dit...

Veig que li tira bastant el rotllo folkie i cantautora, Markutis. Potser li agradarà tb la hippie de la Vashti Bunyan http://www.youtube.com/watch?v=a0e7nQrmf40

Per cert, totalment lúcids els comentaris sobre l'esnobisme.

Markutis ha dit...

@Manel: Company, si hagués avisat s'hagués perdut l'efecte sorpresa. En quant a la comparació Mairenil, els llavis recautxutats ja els portava de sèrie la senyoreta Hill.

@Valero: Home, ara que ho diu, potser sí que m'ha quedat una mica així, però he posat aquestes tres com podria haver posat a la Feist, la Jewell o la Beth Gibbons, i fins i tot la Natalie Imbruglia (comencin a tirar pedrades). Parlava de qualitat vocal i de veus que m'esgarrifen. A més, ja s'imaginarà que com a bon esnob el més important era no ser massa obvi ni massa alternatiu.

Per cert, la jipiosa no mha fet gaire el pes. Si la cosa va de retro (satanàs) on estigui Rita Pavone...

Unknown ha dit...

Ostres... si! posi un avís o alguna cosa abans d'obrir la fotografía de la mutant... quin sustu!!

Vol dir que no és photoshop... ? o que no anava disfraçada perquè era Halloween?

I ja per acabar... el seu snobisme només dona per una trilogia? o farà com el George Lucas i es treurà 3 precuelas de la màniga?

jair d ha dit...

ai, la eva cassidy... gallina de piel!

Josep ha dit...

i no serà què hi ha massa mitomania?

Per cert, paraula de verificació: gamper

Markutis ha dit...

@Kashna: Primer m'hauría de forrar i després deixar-me créixer una papada de dimensions pantagruèliques. No crec que succeeixi.

@Josep: La mitomania és el que ens permet donar trascendència a les nostres vides. De veritat es creu tot el que ha llegit sobre l'imperi romà? D'aquí a 1.000 anys l'opinió que tinguin els humans del segle XXI es basarà en posts mitomaníacs com aquests.

@Jair: S'imagina una Natalie Portman amb la veu d'Eva Cassidy? Pura feromona en vena.

Modgi ha dit...

Déu meu, sóc un esnob de merda... Per això l'altre dia em vaig despertar al Passeig del Born dient paraules com "mainstream"!


Amb el seu permís, falta l'Erykah Badu.

Markutis ha dit...

No pateixi, Modgi. Entregui's a la causa! Això sí, no s'ha de confondre ser un esnob amb ser un pijo de merda. Ho dic per això que li passa de despertar al Born.