dilluns, 22 de març del 2010

La mare del tano

Vagi per endevant que per a mi ser gitano no és una qüestió de raça sino un estil de vida. Intentar convènce'm del contrari és com intentar-me convèncer de que Tiger Woods és el prototipus de nigga. No és un clitxé, és pura estadística.

Doncs bé, si us hi fixeu hi ha determinats sectors des dels quals es glorifica el gipsy way of life. Normalment prou allunyats com per trobar exòtic tot allò que ho envolta. I, per suposat, prou lluny com per estalviar-se'n la convivència. És per això que qualsevol merdaseca ho peta en els tablaos japonesos, perquè cap d'ells ha hagut d'aguantar una gitana cantussejant flamencades 6 hores diàries en una cuina de 10 metres quadrats com un servidor. L'últim exemple és el de la Shakira (a.k.a. Veu de cabreta a l'edat del pavo).

Ja sé que la música pop ho aguanta tot, com ara una colombiana tenyida de rossa movent els malucs com una àrab i cantant en anglès mentre intenta projectar una imatge d'artista íntegre i autèntica feta a si mateixa. O sigui, que la Shakira és escòria no em vé de nou. Ara bé, la seva darrera cançó em sembla la manera més absurda d'autodegradar-se. Què en sabràs tú del que implica ser gitana, Shakira Isabel Ripoll!

Deixa'm que te'n faci cinc cèntims amb l'autoritat que em confereix ser de La Verneda i tenir una àvia a La Mina. Si et sembla que els paparazzi són paràsits que aprofiten les escletxes del sistema per xuclar-te la vida en benefici propi espera't a conviure amb una familia de gitanos. Et xuclaran la llum i l'aigua, t'ho ompliran tot de merda i si se t'acut queixar-te encara t'acusaran de racista i es faran la víctima.

Conceptes que es desprenen de la teva cançó: llibertat, aventura, rebel.lía.

1. Els gitanos no són lliures. D'entrada perquè no poden escollir. No conec una cultura més enclaustradora i sectària que la gitana. El que s'espera de tu és tan poc que mai ningú t'empenyerà a perseguir els teus somnis, a menys que els teus somnis siguin vendre mercaderia robada o recollir ferralla. Ans al contrari, si preténs adreçar la teva vida en un altre sentit seràs exclòs i marginat per paio. De debò som tan ingenuus com per pensar que cap gitano hagués preferit no deixar els estudis i posar-se a treballar amb la familia? Ells són feliços així, oi? I una merda!

2. La gran aventura de comprovar com collons dones de menjar als teus fills sense vendre droga o quanta droga pots vendre abans de que et fotin a la garjola. Si ets dona, la gran aventura de descobrir quants anys trigaràs en estar tan grassa que ja no es noti que tornes a estar embarassada. I després està el gran mite del nomadisme. La majoria de gitanos no és que no arribaran mai a sortir del seu país de naixement, és que amb prou feines sortiran del barri on es van criar a menys que els desnonin o hi hagi una boda. I en aquest últim cas tot el que visitaran és el descampat on tingui lloc la festa durant 3 dies seguits.

3. Curiosament, tot el respecte que els hi manca per les lleis convencionals el ténen per la llei gitana. Aquí la rebel.lía es pot arribar a castigar amb la mort i sino et toca fugir el més lluny possible a buscar-te la vida i començar de nou. No ha de ser tan fàcil passar-se-la pel forro dels collons quan saps que pots desencadenar una successió de venjances i contravenjances que riute'n tu de Gangs of New York.

L'única veritat de tota la puta cançó és que si fossis gitana no dubtaries en agafar el que no és teu sense cap mena d'escrúpol. Per mostra un botó:

15 comentaris:

Anònim ha dit...

Això també ho pots dedicar perfectament a la penya de Ojos de Brujo.

Remitjó ha dit...

Tot i això, la Shakira està bona quan surt amb malles... (perdonin, però sóc molt primari i quan el dit assenyala a la lluna, jo miro les mamelles de la femella)

Dr. Trumbo ha dit...

Sobre el mite del nomadisme... Si sempre estan demanant que les administracions els hi DONIN un pis!! Per desballestar-lo i fer la vida impossible als veïns, és clar...

Josep ha dit...

Un dia, tot parlant amb dos dirigents d'una associació de joves gitanos els vaig fer la següent pregunta: quants ex-gitanos hi ha?

Van entendre perfectament la pregunta, i em confessaren que no tenien cap resposta. No hi ha cognoms gitanos, no hi ha registres de bateig o circumcisió, no hi ha cap tret genètic propi i exclusiu, ni tan sols una llengua comuna.... res.

Ser membre d'una minoria ètnica és un acte de militància. Ser jueu, gitano o agote és especialment dur i militant. Però en el cas dels gitanos, és molt fàcil deixar de ser-ho.

Quants ex-gitanos hi ha a Catalunya? I a Europa? Ningú ho sap, però probablement molts.

Modgi ha dit...

És cert que no són nòmades, tothom sap que desprès de la IIGM els anglesos van obligar a crear l'Estat de Gitània. A part d'això, els mateixos gitanos qualificarien la shakira del que diuen "paya arrepentía", un target del que algun dia n'haurem de parlar.

Txisky ha dit...

Ayyy paaayooo, que buenorra está la Alba Molina!

Els gitanos ens acusen de racistes, quan els primers racistes són ells. T'ho diu un que per motius de feina va haver d'entrar a casa de més d'un...

Anònim ha dit...

La Shakira es fa la ètnica per vendre. Però no me la crec. I estic segura que ella només creu en la pasta. Adoptar un estil o un altre no respon a cap motivació personal sinó a crear un personantge. Se'n diu màrqueting, no?

Markutis ha dit...

@Josep: No s'enganyi, les associacions de gitanos no representen a gairebé cap gitano. Només són uns quants espavilats que han descobert la manera de robar com paios.

Anònim ha dit...

Balla Sr. Markutis?

Anònim ha dit...

Wait a minute baby...

Josep ha dit...

Salvant les distàncies, són cop els Public Enemy envoltats de de gangsta rappers. No els molesten, però tampoc els hi fan cas.

Això sí, la wikipèdia els fa cas:
Partit Nacionalista Caló.

Doctor J ha dit...

Suposo que hi ha de tot, perquè els que hi ha per Gràcia no donen aquesta imatge. El que està clar és que n'hi ha que no es volen adaptar a viure en aquesta societat. Podrien compartir cases okupes i gitanos?

Pere Perellon ha dit...

D'entrada i per aclarir conceptes:
- el gitanos són lliures, les gitanes no.
- Sr. Josep, no hi ha cap ex gitano perquè no els interessa. Viuen de p.m.
- De nómades, no tenen res. Tenen unes cases de collons de miko. Ah, i el que no té una d'aquestes cases, té un cotxe que val més que una casa.
- Només conec a 1 que treballa de paleta. Els altres, no ho sé. Del "caragol" segon manifestacions al Youtube. Poseu Amposta i el primer que surt és un d'aquí. Si poseu boda gitana, ja no te digo.
- Entenen el català, però no hi ha cap nascut aquí que el parli.
- En una ciutat hi ha molts que passen desapercebuts, a les poblacions petites o mitjanes, no. Per això es veu tot el que veritablement fa una gran majoria.
Ni canvien, ni volen canviar.

Josep ha dit...

Pere Perellón:
sí que n'hi ha. Òbviament no ho diuen, però n'hi ha.

Anònim ha dit...

Vagi per davant que sóc català, "payo" i fill de catalans.
Tot això que he llegit em fot fàstic. Conec gitanos que treballen, conec gitanos que parlen català, conec gitanos nòmades, conec gitanos que son de puta mare. I malparits com a totes les ètnies.
I si internet només us serveix per vomitar tota aquesta merda, no vull ni saber a on anem a parar.
Salut!