dimecres, 11 de març del 2009

Suspens

Ahir va passar una cosa sorprenent. Mentres mirava el capítol de House amb la meva xicota, en una de les pauses publicitàries va aparèixer això.



D'entrada vaig pensar que es tractava d'una al.lucinació provocada per l'excés d'endorfines segregades pel meu cos després del 4 a 0 del Liverpool a Anfield. Però no, perquè la meva xicota passa del futbòl com de la merda i també es va quedar amb la boca oberta. Cinc minuts després, buscant informació sobre el fenòmen paranormal, internet ja anava farcit de temes oberts als fòrums, entrades als blogs i noticies als webs sobre aquesta cortineta.

Primera providència: El seguidor de Lost és molt friki
Segona providència: Fa fredat pensar el que es podria aconseguir en una societat si utilitzessim aquesta capacitat de reacció i movilització per a coses més serioses

El cas és que Cuatro s'ha fotut en un bon merder. L'espectador mitjà de Lost, a part de ser molt friki és molt malparit. Malgrat seguir-la a ritme americà i per internet, detesta TVE pel maltracte al que ha sotmès la sèrie i li faria il.lusió que l'emetessin a un altre canal on la cuidessin millor, però ja no la veuria per TV. D'aquí que s'hagi desencadenat un efecte d'il.lusió, expectació i desconfiança a la vegada. Mala peça al teler. Si es tracta d'una campanya enganyosa per promocionar un altre producte televisiu que no sigui Lost, hi haurà fúria contra la cadena. Si han optat per comprar els drets a TVE, un desig que ja va expressar la directora de continguts de Cuatro, estem davant d'un negoci desastrós. Recordem que es tracta d'una ficció que ja va per la cinquena temporada i està programada per durar-ne sis, que té un seguiment massiu a través de la xarxa i que TVE ni tan sols ha arribat a estrenar una quarta temporada que ja ha sortit en DVD. Què en faria Cuatro amb ella?

1) Reprendre-la des del primer capítol per captar un públic nou?
2) Emetre-la des del primer capítol a base de maratons els caps de setmana com van fer amb la segona temporada de Roma i a veure si arribem per posar la sisena temporada en exclusiva?
3) Començar per la quarta temporada? En prime time? A la franja de late?
4) Tirar pel dret i emetre la cinquena temporada en anglès i amb subtítols com fa la Fox?
5) Són tan ingenus que creuen tenir la pedra filosofal perquè ho peti en audiència i quan se n'adonin que fa entre un 6 i un 10% de share l'arraconaran com van fer amb Dexter?

En qualsevol cas, si pretenien intrigar ja ho han aconseguit. No conec cap manera millor d'arribar al massoquista seguidor de Lost que aquesta.

Suspens: (...) que té com a principal objecte mantenir el lector a l'expectativa, generalment en un estat de tensió, del que pugui succeïr, i per tant atent al desenvolupament del conflicte o nus de la narració. (...) L'autor estimula continuament la participació del lector, proporcionant-li 'claus' del desenllaç de la història. No obstant, aquesta acostuma a resoldre's de manera totalment racional, sense deixar caps per lligar.

16 comentaris:

mcarbo2001 ha dit...

A la parròquia em sentit a dir que és bàsicament per promocionar la sèrie nova que presentaràn en breu.
Tampoc són tan tontos de programar Lost ara ... no?
Bé, si tenim en compte que a les dues de la nit a la sexta ens posen Entourage, The Office i How I met your mother a mi ja no m'extranyaria res...

Vagi amb Déu

Markutis ha dit...

Hi ha moltes teories, des de que era una promoció d'un reality que es diu "Perdidos en la tribu" a que ho era de "Vuelo 29: Perdidos", que està considerat el Perdidos per a nens. Personalment, m'inclino per la primera, però seguiria trobant que és una cagada monumental de la cadena. Mira que hi ha maneres de promocionar que no impliquin jugar a l'ambigüetat de manera tan descarada. La gent li agafarà manía al nou producte abans de veure'l perquè la referència és tan clara...

mcarbo2001 ha dit...

Doncs cagada monumental mosso.
De la temporada 1 al final.
Confirmat ja, Lost a cuatro.

... ha dit...

el vídeo ja no hi és. Ara el que està en suspens sóc jo, tot i que la sèrie aquesta (com totes les que acumulen masses) me la bufa de costat :D
Tot i així la posaré en cua del Netflix i li donaré una oportunitat a veure què...

sr. Manel ha dit...

Efectivament, Lost a Cuatro. Una perdua de temps, perquè els que la volien veure ja l'han vist, i els que no l'hem volgut veure no la veurem igual. Però bé, la tele és "aixins".

Modgi ha dit...

Deixeu estar 'Lost' i feu-vos el favor de mirar 'The Wire', home!

Pare Bukkàkez ha dit...

Lost? The Wire? Mis Adorables Vecinos, homes!

Markutis ha dit...

Calleu, heretjes! No sabeu el que és estar enganxat a una sèrie si no heu vist Lost.

Jo era com vosaltres, un descregut que havia vist capítols a troços quan la feien el cap de setmana a TVE i no em semblava pas gran cosa. Després em van regalar el pack de DVD de la primera temporada i em van arruinar la vida.

I això que la segona i la tercera temporada es podien resumir perectament en una de sola per no ser tan desesperantment lentes. Ara bé, la primera, la cuarta i aquesta cinquena són tan bones que costa de creure. Al nivell de Six feet under i poca cosa més.

Markutis ha dit...

Per cert, Mareta, no crec que la torni a revisar des del principi perquè tinc molt bona memòria, DVD i a més em fot mandra. Ara bé, la possibilitat de veure la sisena i última temporada en pantalla gran, sense píxels i poc després d'estrenar-se als EUA (si Cuatro és mínimament intel.ligent no la doblarà i la farà amb susbtítols) sí que em fa tilín.

Valero Sanmartí ha dit...

Jo també crec que és una autèntica subnormalitat l'estratègia de Cuatro. Les úniques reliquies que no saben fer funcionar internet són la gent gran i els killos, poc interessats en Lost. Què hi farem.

I Markutis, hi ha webs on pengen els últimcs capítols de Lost amb una qualitat força bona. Òbviament no parlem de qualitat dvd, però tampoc la merda de streaming infumable que sovinteja a megavideo.

... ha dit...

A la vista del furor de certs comentaristes:

Venc còpies en DVD de lost la temporada que vulgueu edició USA :P
Preu a convenir :D paisa paisa, grabado de la ABC :D barato barato...

Unknown ha dit...

doncs si a mi em deixen a casa.... no em fa res repassar les primeres temporades... Tinc memoria peix i de vegades em perdo amb tant de personatge flashbackero.

Ara, que m'ho posin a una hora decent, perquè jo no puc anar a dormir a les dues de la matinada. I aquests de cuatro ( i la sexta si m'apureu) ja m'els conec... que em posen totes les series que m'agraden 3 hores abans de que em soni el despertador, i tampoc es plan d'anar mig sonàmbula a treballar.

mcarbo2001 ha dit...

Markutis, Cuatro està emetent House SENSE donar opció a la Versió Original, mentres la Sexta (encara que programin les series bones una mica com el cul) dóna opció als que estem desperts fins les tantes de veure-ho amb vo.
A vere què passa..

P.D.: Confesso pare que jo mai he vist Lost ni Heroes.

Markutis ha dit...

Ja t'entenc, però si volen que la última temporada de Lost sigui un gran èxit d'audiència, que és el que em temo que volen perquè ho estan promocionant com "el final más esperado lo veras en Cuatro", han de passar els episodis molt enganxats en el temps a l'emissió americana. I el doblatge requereix un temps de producció.

A Digital+, que també és del Grupo PRISA, ja fa temps que utilitzen la fórmula de V.O. subtitulada per combatre la competència d'internet.

Després faran el que voldran però està clar que si m'he d'esperar sis mesos per veure una cosa que puc veure ara mateix optaré per la inmediatesa.

P.D: Heroes és una puta merda pel meu gust. Se li veu el llautó d'una hora lluny.

Anònim ha dit...

Sóc una antisocial per no saber fins ara què era això de Lost?

Sóc una antisocial per no voler-ho ni saber?

Sóc una antisocial per no tenir ni sintonitzada la cuatre?

Sóc una antisocial per mirar de la tele només les notícies esportives i el futbol?

Markutis ha dit...

iaia, no ets cap antisocial però al món no abunden tant les coses bones com per anar-se-les perdent.

P.D: Si no tens sintonitzada la Cuatro et vas perdre l'Eurocopa. Ara sí que em fots enveja.